Audio Technica AT-LP5 Bölüm 2

Okuyucularımız özellikle de giriş seviyesindeki ürünlerin incelemelerinde çok spesifik örneklerden bahsettiğimizi ve çoğu zaman pek bir şey anlamadıklarını söylüyorlar. Şimdi daha bilindik bir albümden bahsedeyim. Ben kendi adıma Türk pop müziğini pek seven bir adam değilim. Ancak seneler içerisinde hoşuma giden albümlerde olmadığı değil. Belki de dinleyebildiğim demek daha doğru olabilir. Bunlardan bir tanesi Levent Yüksel’in “Med Cezir” albümü. Albüm sanırım 93 yılında yayınlanmıştı. O dönemin en kalbürüstü Türk pop müzisyenlerinin görülebileceği albüm belki de o dönemlerin klasik albümlerinden birisi sayılabilir. Yakın zamanda plak baskısı yayınlanan albümde plak baskısını çok başarılı buldum. Sessiz arka plan hemen dikkat çekiyor. Özellikle albüme ismini veren parçada gitar tınıları gayet başarılı. Detay seviyesi gayet yeterli. Şarkıcının sesi ön planda belirli bir sahne oluşturuyor. Arka bölümlerdeki orkestrasyonda duyulabilir ve odaklanabilir durumda. Bahsi geçen albümü seviyorsanız plağını da mutlaka edinin diye not düşeyim. Bu arada Levent Yüksel gibi bence iyi bir müzisyen neden sessiz neden iyi albümler yayınlamıyor merak ediyorum. Umarım sağlıkla ilgili sıkıntı yoktur…

Vokal caz müziğinde resmen Audio Technica AT-LP5 yine çok tatmin edici sonuçlara imza atmayı başarıyor. Kombinasyon müzikal bir sunuma sahip ve detay seviyesi ile insanı şaşırtıyor. Tonlar giriş seviyesi bir pikap için çok çok başarılı.

Glenn Gould – Scriabin, Prokofiev: Piano Sonatas. Ben plağın ikinci yüzüne odaklanıyorum. Sergei Prokofiev’nin 7 numaralı piyano sonatı aynı zamanda “Stalingrad” olarak bilinir. İlk kez 1943 yılında Sviatoslav Richter tarafından çalınmıştır. Eser Joseph Stalin’in 60. yaşgünü için bestelenmiştir. Eserin ilk hareketi “Allegro inquieto” pikap kombinasyonun genel karakterini görmek için gayet güzel bir seçim ayrıca çok da sevdiğim pasajlara sahip. Plağın baskısı son derece başarılı. İlk hareketin yapısı itibarı ile tüm oktavlarda özellikle de piyanonun sağ tarafında oldukça fazla hareketlilik var. Giriş seviyesinde bir pikaptan beklentilerimizi iyi belirlememiz lazım. Piyano gibi bir hifi sistemde en ufak bir sıkıntıyı ortaya çıkarabilecek bir enstrümanı ön plana koyan kayıtta referans seviyelerdeki bir pikap kombinasyonun detayını beklemek hata olur. Ben ilk önce tonlara arkasında da notaların uzamasına bakıyorum. Kayıt o kadar detaylı ki, basılan tuşlar eğer pedallar vasıtası ile sönümlendirilmediyse tınıları duyulmaya devam ediliyor. Audio Technica AT-LP5 bu açıdan benden tam puan alıyor. Son derece etkileyici bir performans sunuyor. AT-95E iğnenin özel bir varyasyonu olan EX modeli işini çok iyi yapıyor. Klasik müzik dinleyicileri için hatta büyük orkestra müziğinden hoşlananlar için bile paketi açtığınız haliyle mutlu olabilirsiniz.

Farklı tarzlardan hoşlananlar rock ve türevleri hatta daha sert tarzları dinleyenler için haberler çok iyi! Dinlediğim farklı albümlerde detay seviyesini tonları çok başarılı buldum. Audio Technica tasarımcılarının iddia ettikleri gibi mat’ın oldukça etkili olduğunu da tespit ettim. Daha ince keçe bir mat takınca alt frekansların etkisi bir miktar azalıyor. Burada etkili olan bir konu matın kalınlığının iğne baskısı üzerindeki etkisi. Çok hassas şekilde ölçtüğünüzde baskıda bir miktar farklılık oluşuyor ve bu durum alt frekanslardaki etkiyi arttırıyor. Uzun lafın kısası bu pikabı ilerleyen zamanlarda yükseltmek istediğinizde dokunmamanızı tavsiye edeceğim şeylerden bir tanesi mat olacaktır. Basların son derece dominant olduğu Polonyalı ekstreme metal topluluğu Batushka’nın “Litourgiya” albümde veya Radiohead’in “A Moon Shaped Pool albümünde etki değişmiyor. Hatta yeni Radiohead albümünde özellikle yaylılar konusunda Audio Technica AT-LP5 çok iyi iş yapıyor.

Elektronik albümlerde yine AT-LP5 başarılı. Tabii ki ben türün daha melodik ve akustik enstrümanlar içeren tarzlarını sevdiğim için bu yorumu yapabiliyorum. Belki daha sert elektronik müzik dinleyicileri bir miktar daha fazla alt frekans vurgusu isteyebilirler. Örneğin geçtiğimiz günlerde Sn. Aykut Öğer tarafından ayrıntılı bir incelemesi kaleme alınan Kraftwerk – Die Mensch-Maschine / The Man-Machine albümüne bir bakış attığımda her türlü sintizayzır oyunu ve garip elektronik davul vurguları son derece keyifli şekilde icra edildi. Albümün açılış parçasına bakmak yeterli. Albümün açılış parçası “Die Roboter / The Robots”, teknolojinin ilerlemesinden doğan robot/makine gereksinimini ve bunların insanlarla olan ilişkisi üzerine yazılmış bir hikayedir. Şarkı sözlerinde geçen veya çok bilinen ve fanlar arasında hala çok sevilen bir söylem haline geldi.

Bu tarz pikapları satın alan veya satın almak için düşünen meraklıların sorduğu en önemli sorulardan bir tanesi; ileride beni idare eder mi sorusu? Bu soruyu sorma sebebini çok iyi anlıyorum. Belki de bütçenizi zorlayarak satın aldığınız bir ürünü uzun süre kullanmak istiyorsunuz.

Öncelikle şunu söylemek isterim, Audio Technica AT-LP5 kutusunu açtığınız anda verdiğiniz paraya göre sizi mutlu edecek bir pikap olmuş. Başarılı iğne, sağlam şasi, sessiz motor ve yine sınıfında başarılı olan koluyla kolay kullanımı ve ayarlanması ile kullanıcısını mutlu edecektir. Genel ses performansı da çok başarılı.

Pikap üzerinde ilerleyen dönemlerde yapacağınız ilk değişiklik pikap katı konusunda olsun. Bunu bir alt paragrafta detaylandıracağım. Arkasından iğne konusunda bir yükseltme yapılabilir. Audio Technica cephesinden AT440M veya Ortofon ‘M serisinden “Red” modeli gibi fiyat performans oranı yüksek iğneler ile pikabınızı yükseltebilirsiniz. Onun haricinde hiç bir şeye dokunmanıza gerek yok.

Pikap katı konusu bu tarz giriş seviyesindeki pikapların en önemli upgrade seçeneği bence. Audio Technica AT-LP5 yukarıda gördüğünüz üzere pikap katının devreye alınıp, devre dışlı bırakılabildiği bir sivice sahip. Bu noktada ilerleyen yıllarda seste bir miktar değişiklik veya iyileştirme isterseniz ilk el atacağınız konu bana sorarsanız pikap katı olmalıdır . Pikap katı seçimi aslına bakarsanız zor bir süreç. Ancak pikabın bulunduğu sınıfı gözönüne alırsak MM iğneler ile kullanacağınız uygun bir pikap katı ile ciddi kazanımlar elde edebilirsiniz. Söz gelimi ben Audiophile Phono Box ile yaptığım denemelerde çok ciddi iyileştirmeler tespit ettim. Özellikle detay seviyesinde patlama yaşadım. Bahsi geçen pikap katı 150 Euro’Luk bir fiyat etiketine sahip. Ancak daha ucuz Pro-Ject Phono Box MM modeli ile dahi ortaya ciddi sonuçlar çıkabiliyor.

Ancak bu tarz bir upgrade için acele etmeyin. Özellikle acemi bir kullanıcı iseniz ilk önce pikabınızı kullanmaya iyice alışın ve keyif alın. Arkasından plak koleksiyonunuzu genişletin. Bir noktadan sonra daha fazlasını isterseniz ilk yapacağınız iş pikap katına odaklanmak olsun. Bu arada Audiophile Phono Box hakkında kapsamlı bir inceleme yazmamışım onu fark ettim. Yakın zamanda yayınlarım ayrıntılı bir inceme…

Audio Technica AT-LP5 , Eylül 2016 itibarı ile KDV dahil 539 Euro’luk fiyat etiketine sahip. Gerek donanım gerekse de yapım kalitesi ve en önemlisi elde ettiğim sonuçlara göre giriş seviyesinde kesinlikle çok ama çok başarılı bir pikap olduğunu söylemeliyim. Audio Technica tasarımcıları başarılı pikaplarında sadece müzik dinleyicilerinin kullanmayacakları özellikleri tutarak, gereksiz diyebileceğimiz özellikleri kaldırıp, pikabın genelinde iyileştirmeler yaparak ortaya son derece sağlam ve iddialı sese sahip bir ürün ortaya koymuşlar. Giriş seviyesinde şiddetle tavsiye edebileceğim kadar beğendiğim bir performansa sahip bir ürün oldu Audio Technica AT-LP5…

Audio Technica AT-LP5
Direct drive Type 2-Speed, fully manual operation Motor DC motor Speeds 33-1/3 RPM, 45 RPM Turntable Platter Die-cast aluminium Starting Torque >1.6 kgf.cm Braking System Electronic brake Wow and Flutter < 0.2% WRMS (33 RPM) Signal-to-Noise Ratio > 50 dB Output Level “PHONO” (Pre-amp bypassed) – 4 mV nominal at 1 kHz, 5 cm/sec “LINE” (Pre-amp engaged) – 150 mV nominal at 1 kHz, 5 cm/sec
Fiyat: 539 Euro (KDV Dahil) Eylül 2016 itibarı ile
Temsilci: Extreme Audio / www.extreme-audio.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız