QAT RS3 Music Server

QAT RS3 Music Server’ı mercek altına alıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yine aynı üreticinin MS5 Music Server modelini incelemiştim. RS3 bu incelediğimiz modelin küçük kardeşi diyebiliriz, dolayısıyla MS5 modeli ile bir çok ortak özelliğe sahip. Örneğin kullanacağınız yazılım, kurulum aşamaları aynı. Bu konudaki detaylı bilgileri MS5 incelemesinde sizlerle paylaşmış olduğumuz için bu yazımızda pas geçeceğiz.

QAT RS3 Music Server, son derece makul mantıklı boyutlarda bir tasarıma sahip. 435x262x45mm boyutları benim gibi standart raf sistemleri kullanan meraklılar için daha derli toplu bir konumlandırmaya imkan veriyor. QAT tasarımcıları ürünün rack sistemlerine takılabilmesi için gerekli ek aparatları da kutu içeriğine dahil etmişler ancak bu tarz sabit rack sistemler ne ülkemizde ne de Avrupa’da yaygın değil. Özellikle Amerikalı meraklılar tarafından kullanılıyor. QAT tasarımcıları bu opsiyonu sunarken cihazın kozmetik görünüşüne etkisini ortadan kaldırmışlar. Yani ortalıkta bazı cihazlarda gördüğümüz vida delikleri vesaire ile karşılaşmıyorsunuz.

Cihazın ön bölümü yine çok sık tasarlanmış. Alüminyumdan üretilen şasi hem şık bir görüntü sağlıyor hemde cihazın ısınmasını engelliyor. Sol tarafta QAT firmasının logosu sağ tarafta ise uykudan uyandırma düğmesi bulunuyor. Bu düğme karanlıkta gözü çok yormayacak şekilde hafif bir mavi led ile aydınlatılmış. Düğmenin hemen yan tarafında sabit disk yuvası ve bir adet USB portu bulunuyor.

Sabit disk yuvası 2,5″ boyutundaki sabit disklere ev sahipliği yapabiliyor. 2,5″ boyutundaki sabit diskler genelde dizüstü bilgisayarlar ile kullanılan disklerdir. Arzu ettiğiniz boyutlardaki bir diski bu yuvaya bağlayabilirsiniz. Ben denemelerimde Western Dijital Blue serisi bir 1TB boyutlarında 5400rpm dönüş hızında bir disk kullandım. Sistem diski sıkıntısız olarak tanıdı ve kullandı. Ancak bu tarz sabit sürücüler yerine SSD kullanmanızı tavsiye ederim. Bunun en önemli sebebi, hızdan ziyade bu tarz disklerin titreşim üretmemesi, sessiz olmaları ve neredeyse hiç ısınmamaları. Tek dikkat edeceğiniz şey bazı disklerin 2,5″ boyutlarından küçük olması sebebi ile kutu içeriğinde veya hali hazırda kullanabileceğiniz bir adaptörünün olması gerekliliği. Eğer SSD’ye ödeyeceğiniz tutar sizin için sorun değilse ben kullanmanızı öneririm. Bu arada hemen bir not, çok üst seri bir disk almanıza gerek yok. Ben Kingston marka giriş seviyesi V300 modeli bir disk kullandım. Daha üst ve iddialı modellere -Kingston için konuşuyorum sözgelimi HyperX- bence gerek yok.

Cihazın arka tarafında ise soldan sağa doğru kompozit dijital çıkış, birer set halinde dengelenmiş XLR ve klasik RCA stereo çıkışlar bulunuyor. Yan tarafında test soketi, 2 adet USB port’u ve ethernet girişi bulunuyor. RS232 girişinin yan tarafında elektrik girişi ve açma kapama düğmesi bulunuyor. Cihazın arka tasarımı da son derece sadece ve istediğiniz kalınlıkta kabloları kullanabileceğiniz uygun bir tasarım yapılmış.

QAT RS3 Music Server evinizdeki network ağına bağlayabilmek için izleyeceğimiz yollar üst model ile aynı: Bence yukarıda gördüğünüz kablosuz ağ adaptörünü RS3 Music Server’a bağlamak ve modem veya router’ınızdan ethenet ile cihazı internete dolayısıyla diğer cihazlarınıza bağlamak en güzel yöntem. Kutu içeriğinde bulunan kablosuz ağ adaptörü isterseniz direkt olarak cihaza bağlanabiliyor ancak siz cihazınızı daha farklı bir yere konumlandırmak istiyorsanız yine cihazın kutu içeriğinde gelen uzatma adaptörünü kullanabilirsiniz. Diğer bağlantı yöntemleri ise kablosuz bağlantı ve internetten bağımsız cihazdan cihaza network oluşturmak. Tıpkı  MS5  modelinde olduğu gibi kablosuz ağ bağlantısı için kendiniz uğraşmak yerine Cream Audio’yu arayıp teknik  destek ile hızlı şekilde ayarları yapabilirsiniz.

Cihazı kontrol etmeye gelince yine şahsi düşüncem iOS tarafı yani Apple cihazlar daha avantajlı. Herhangi nesil bir iPad veya iPad Mini QAT RS3 Music Server’ı kontrol etmenin en güzide yöntemi. Geçtiğimiz incelememizde bahsettiğim tüm ayar ekranları “RS3” modelinde de aynı. Android tarafında ise yeni sürüm yazılım bazı cihazlarda sorunsuz bazı cihazlarda biraz sıkıntılı çalışabiliyor(muş). Ben kendi tabletimde marketten indirdiğim yazılım ile sıkıntı yaşamadım ancak QAT web sitesinden indirdiğim Android yazılımı kararlı şekilde çalışmadı.

Burada incelemeden bağımsız bir noktaya işaret etmek isterim. Stereo Mecmuası’na gelen hemen her tarz network streamer cihazında Android yazılımları iOS versiyonlarından bir kaç adım geride. Bunun tahminen en önemli sebebi binbir çeşit Android cihaza uyumlu bir yazılım yazmanın zorluğu. Bir yazılımcı olarak bende bu konudan muzdaribim. Açıkçası evinizde herhangi bir marka streamer kullanacaksanız hiç inat etmeyin gidip bir iPad alın geçin. İnanın huzura kavuşursunuz. Nisan 2015 itibarı ile bir iPad Mini’ye vereceğiniz 600TL size uzun seneler hizmet edecek sorunsuz bir ürüne verilmiş para olacaktır. Android ile uğraşmayın. Ben artık bıktım Android’ten özellikle de Nexus olmayan cihazlardan!

QAT RS3 Music Server’ı kendi sistemime pre-amplifikatörümü devre dışı bırakarak entegre ettim. Geleneksel olduğu üzere sistemimin tüm bileşenleri ve kablolaması standart halinde. “RS3” ethernet kablosu üzerinden ev ağına açılıyor ve diğer cihazlardan veri akışı sağlanıyor. Cihaz içerisinde 240Gb boyutlarında standart bir SSD bağlı ve testlerimize başlıyoruz…

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız