Akiyama DJ-2000USB

Stereo Mecmuası anketinde çıkan sonuçlara göre okuyucularımızın bir kısmı özellikle bütçe dostu ürünlere daha fazla yer verilmesi gerektiğini söylemişlerdi. Aynı zamanda uzun zamandır ekonomik pikap seçenekleri konusunda da bazı mesajlar alıyorduk. Giriş seviyesi pikap arayanlar için bir alternatif arayışlarımızda incelemesini okuyacağınız ürünü uzun uzun test ettik. Akiyama firmasının ürettiği 3 pikap Forum Audio tarafından ülkemize getirildi. Ağustos itibarı ile 390TL fiyat etiketine sahip Harmonic DJ, 690TL fiyat etiketine sahip DJ-1200USB ve 890TL fiyat etiketine sahip DJ-2000USB modelleri ülkemizde satılmaya başladı. Ben ilk önce DJ-2000USB modelini mercek altına almaya karar verdim. Kısa bir süre sonra DJ-1200USB modelini de Stereo Mecmuası sayfalarında görebileceksiniz. Akiyama, İspanyol bir firma ve 1986 yılında kurulmuş. Firma gene olarak DJ’lere yönelik ürünler tasarlıyor.

DJ-1200USB ve DJ-2000USB modelleri aslında Technics’in efsanevi 1210 serisi pikaplarının birer replikası. Farklı markaların benzer pikapları ülkemizde de bulunuyor. Hatta Tchibo gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren zincir mağazalarda bile dönem dönem bu tarz pikapları bulabilmek mümkün. Alım gücü sınırlı olan başta öğrenci olan okuyucularımız veya pikap dünyasına adım atmaya karar verip daha uygun fiyatlı bir pikap almak isteyenler için 1210 replikaları güzel bir başlangıç noktası. Akiyama pikaplar uygun fiyat etiketleri ile bu pazarda güçlü birer oyuncu olabilme potansiyelleri oldukça yüksek.

İncelemeye geçmeden önce oldukça fazla sorulacağını düşündüğüm bir soruya cevap vermeye çalışacağım. DJ pikabı ile müzik dinlenir mi konusu? Tabii ki dinlenebilir. Burada önemli olan beklentilerimizin ne olduğu. Bir DJ pikabı hatta giriş seviyesi pikaptan odyofil anlamda çok üstün bir performans vermesi beklememek gerekir. Eğer beklentiniz, stabil devre sahip, göreceli düzgün kola sahip, kolay kullanılabilir bir pikap sahibi olmak ise bu sorunun cevabı kesinlikle “evet” olacaktır. Bu pikaplar özellikle müzik mağazalarında gördüğümüz ION veya Numark gibi markaların oyuncaktan bozma pikaplarından hemen her açıdan daha iyi pikaplar. Eğer kendi bloğumdaki yazılarımı takip ediyorsanız benim de bir Technics SL-12xx sever olduğumu bilirsiniz. Meraklılar günümüzde bile bu pikapları alıp bayağı bir modifikasyondan geçirdikten sonra orta/üst düzey sistemlerde kullanıyorlar. Tabii ki bu pikapların replikalarından bu denli üst sınıf bir kalite beklemek doğru değil. Ancak doğruyu konuşmak gerekirse aralarında Akiyama’nın da bulunduğu bu pikaplar hiç fena olmayan bir fiyat performans oranı ile yeni başlayanlar veya bütçesi dar olan kullanıcılar için bir can simidi olabiliyorlar.

Akiyama DJ-2000USB pikap daha satışa sunulmadan önce elime ulaştı. Bende pikap üzerinde bazı denemeler yaptım. Pikabı uzun uzun çalıştırdım ve devrin kararlılığını, kolun farklı senaryolarda nasıl davrandığı gibi konuları kendi deneyimlerim çerçevesinde test etmeye çalıştım. Bu denemelerin sonucunda bazı konularda emin olduktan sonra inceleme yazısını sizlerle paylaşmaya karar verdim. Stereo Mecmuası’nda zaman zaman konuk ettiğimiz giriş seviyesi ürünlerde veya bilişim sektörü gibi komşu sektörlerden aldığımız ürünlerde yaptığımız gibi standart incelemelerimize göre daha ince eleyip sık dokumaya çalışıyoruz. Çünkü bu ürünleri Stereo Mecmuası’na güvenerek satın alan okuyucularımızın zar zor para biriktirdiklerini ve hata şanslarının olmadığını biliyorum. Bende bu yollardan geçtim, öğrenci oldum ve param olmadığı zamanlar oldu. İşte bu tarz pikaplar tam bu senaryoların ürünleri!

Akiyama DJ-2000USB pikabın kutusunu açtığınız zaman tam donanımlı bir aksesuar paketi ile karşılaşıyorsunuz. Pikap, meraklıların ihtiyaç duyacakları tüm aksesuarlara sahip. Ayrıca içerisinde pre katı olması sayesinde satın alan meraklıları ek bir masraftan kurtarıyor. Bu pikabı bir pikap katı olmadan amplifikatörünüze veya aktif hoparlörlerinize bağlayabilirsiniz. Pikap ayrıca dinlediğiniz plakları USB vasıtası ile bilgisayarınıza kaydetmeniz için gerekli altyapıya da sahip. Bu tarz pikapların hepsinde kullanılan aslında meraklılar için kurcalanacak çok özelliği bulunan “Audacity” yazılımı ile başta MP3 olmak üzere desteklenen formatlarda  plaklarınızı sayısallaştırabilirsiniz. “Audacity” yazılımı kurcaladıkça daha iyi örnekler elde edeceğinizi söyleyebilirim. Çünkü yazılım içerisinde bir çok araç ve filtre var bunları öğrenmek zaman alıyor. Plakların dijitale dönüşüm işleminin ayrıntılarına bu yazıda girmeyeceğim. Belki önümüzdeki haftalarda bunu ayrı bir konu olarak işleriz…


Akiyama DJ-2000USB kutusunu açtığınızda pikap, bir adet mat, bir adet headshell ve Audio Technica iğne, bir adet 45’lik adaptörü, 1 set RCA kablosu, 1 adet USB kablosu ve “Audacity” yazılm CD’si çıkıyor. İğne, fabrikada ayarlanmış halde headshell’e takıldığından kutudan çıkartır çıkartmaz kolunuzu ayarlayıp plak dinlemeye başlayabilirsiniz. Pikap içerisine eklenen mat üzerinde “Vinyl Culture”  yazılı turuncu bir desen var. Herkesin bu tarz bir deseni sevmeyebileceğinden dolayı alternatif olarak mat’ı ters kullanabilirsiniz. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi daha standart bir görüntü elde etmek mümkün. Şahsen ben desenli tarafını tercih ederdim herhalde. Oldum olası bu tarz eğlenceli mat’ları severim. Aslında arka odada bulunan pikaplarımda bu tarz matları kullanıyorum. Tamamen zevk meselesi. Bu pikabı satın alanlar çok kalın olmamak şartı ile farklı matları da kullanabilirler. Eğer ses açısından değişiklik isterseniz örneğin mantar mat’lar, kozmetik açısından ise farklı desenlerde mat’lar kullanabilirsiniz. Bu arada mat’ların sese etkisi açısından şu yazımıza da bir göz atmayı unutmayın! Bir minik not, eğlenceli bir mat almak isterseniz ecnebiler bunlara “slipmat” diyorlar. Aramanızı öyle yapın!

Pikabın arkasında bir çift stereo çıkış var. İster kutu içeriğinde bulunan RCA kablo setini ister arzu ettiğiniz bir kabloyu kullanabilirsiniz. Tabii ki daha iyi bir kablo ile ses kalitesinde biraz(cık)  artış elde edebilmek mümkün. Eğer kendi kablonuzu kullanacaksanız ekranlı olmasına dikkat etmenizi öneririm. RCA girişlerin hemen sağ tarafında ise aşağıda görebileceğiniz gibi “line” ve “phono” seçim tuşu ve USB çıkışı bulunuyor. “Line” ve “phono”  seçim tuşu, pikabın dahili pikap katını devreden çıkartmaya veya devreye almaya yarıyor. Line konumunda ek bir pikap katına bağlantı yapmanız gerekiyor. Phono devreye alındığı zaman ise pikabın içerisindeki pikap katı devreye diriyor. Pikabın elektrik kablosu gövde ile tümleşik halde.

Pikabın üzeri son derece bilindik özelliklere ev sahipliği yapıyor. Sol tarafta ön bölümde o çok iyi bilindik açma/kapama düğmesi var. Bu düğme aynı zamanda devri kontrol etmek için kullanacağımız stroboskop ışığı olarak görev yapıyor. Platosunun kenarı kullanarak devri kontrol edebilmeniz mümkün. Plato üzerindeki dört sıra girinti çıkıntının üst 2 sırasını kullanacağız ülkemizde. Türkiye’de elektrik frekansı 50Hz olduğu için 60Hz girinti çıkıntıları ile kontrol yaparsanız devriniz tutmuyor gözükür. Bu girintiler çıkıntılar sayesinde 45 ve 33 devir hızlarını kontrol etmek mümkün. Bu bölümün hemen altında start/stop düğmesi var. Bu düğmeyi kullanarak platonun dönmesi sağlanıyor.

Ön orta bölümde ise iğneyi indirdiğiniz bölgeyi aydınlatan ışık bulunuyor. Pikabın sağ tarafında ise devir seçmek için ayrılmış düğmeler bulunuyor. 33 ve 45 devirleri ayarlamak için ilgili düğmeye basmak yeterli. Bunların hemen üzerinde ise “pitch adjustment” denilen ayar bulunuyor. Bu ayar belirli bir artı ve eksi değer ölçüsünde pikabın devrini azaltılıp arttırılmasına yarıyor. Akiyama DJ-2000USB pikap üzerinde +-%10’luk bir ayar seçeneği eklenmiş. Aslında bu ayar sayesinde DJ’ler “beatmatching” denilen efektleri elde edebiliyorlar. Müzik dinleyen bir meraklının bu ayarı “0” değerinde tutması gerekiyor. Burada bir önemli konu var. Çok geniş arşivleri olup, hatalı basılan plakları gerçek devrinde dinlemek için bu ayarlar kullanılabiliyor. Bu yüzden geniş arşivleri olan bir kısım meraklının bu tarz pikapları tercih ettiğini biliyoruz. Ancak bu ayara pikap dinlemeye yeni başlayan birisinin ihtiyacı olmayacaktır!

Pikap kutusunda toz koruma kapağı da çıkıyor ve yerine kolayca monte ediliyor.  Pikabın sol üst köşesinde 45’lik adaptörünü koyacağınız bir bölüm var. Sağ tarafta ise kolun hemen arkasında yedek headshell’inizi saklayabileceğiniz bir bölüm eklenmiş. İlerleyen satırlarda bu konuyla ilgili biraz daha ayrıntı vermeye çalışacağım. Ayrıca pikabın üst arka bölümünde ek bir aydınlatma takabileceğiniz bir konektör bulunuyor.

Pikabın kolu yine alıştığımız gibi 12xx serileri ile benzer yapıya sahip. Ben yaptığım denemelerde kolun okuması veya anti-skating’i açısından herhangi bir sıkıntıya rastlamadım. Tabii ki, 12xx’lerin muhteşem hassasiyetini beklemeyin ancak işini de iyi yaptığı bir gerçek. Bir önemli ayrıntı kolun yüksekliği ayarlanmıyor. Bu aslında standart kullanıcılar açısından önemli değil ancak belirtilmesi gereken bir ayrıntı. Bunun en önemli dezavantajı profili yüksek bir iğne kullanmanızın sıkıntı olacağıdır. Ancak bu pikapların fiyat etiketlerini göz önüne alırsak bu tarz bir iğne kullanmak pek mantıklı olmayacaktır. Şunu da ekleyeyim Ortofon, Audio Technica gibi markaların giriş seviyesi iğnelerinde hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız