Thorens TD-206

Pikaplar, iğneler ve kollar ile uğraşmayı çok sevdiğimi biliyordur Stereo Mecmuası okuyucuları. Denk geldikçe hoşuma giden ürünleri tedarik ederek mercek altına almaya çalışıyorum. Analog bölümümüzde bugünün konuğu Thorens TD-206. Thorens pikaplar son yıllarda farklı renklerde üretildiğinden bende seçim hakkımı farklı renklerden yana kullanıyorum eğer imkanım var ise. Bu kez seçtiğim renk beyaz.

Thorens TD-206 modeli pikabı tanıtmak gerekirse Stereo Mecmuası’na daha önce konuk ettiğimiz hem tasarımı hemde performansı ile hoşuma giden Thorens TD-309‘un kardeşi diyerek konuyu özetleyebiliriz. Gerçekten de Thorens TD-206 ve kardeşi 209 modelleri üst model 309’dan bir çok özelliği alarak meraklılara sunuyorlar. Ayrıntılara girmeden önce pikabın dış görünüşüne bir bakış atalım.

Kutusunu açtığınız zaman beyaz piyano lake cilalı oldukça tasarımın oldukça şık olduğu konusunda ilk izlenimleri veriyor. Thorens TD-209 ve 309 modellerinin yenilikçi gövde tasarımlarının aksine TD-206 modelinde klasik bir tasarım anlayışı hemen göze çarpıyor. Klasik dikdörtgen formundaki pikap, iddialı tasarımlardan hoşlanmayan pikap meraklılarının hoşuna gidecektir. Bu klasik tasarım etkileyici görünüme bana sorarsanız piyano lake cilası ile kavuşuyor. Pikap neredeyse ışıl ışıl parlıyor dersem yanlış olmaz. Pikabın genel tasarımları Thorens cephesinde gördüğümüz ve alıştığımız anlayışın izlerine sahip. Sol ön tarafta devir kontrolü firmanın yine karakteristik özelliklerinden olan düğme ile yapılıyor. 33 ve 45 devir ayarlarının yanında orta konum pikabı tamamen kapatıyor. Sağ tarafta gümüş renkte model numarası kabartmalı şekilde pikabın gövdesine eklenmiş. Pikabın üzerinde başka herhangi bir düğme bulunmuyor..

Pikabın duruşunun hassas ayarı yine Thorens TD-309 modelinde olduğu gibi 3 adet ayak ile yapılıyor. Pikabın üst gövdesinde bulunan deliklerden allen anahtar ile çok kısa sürede bu ayarı yapmak mümkün. Eğer zaten düzgün bir sathınız var ise bu ayarı yapmanız bile gerekmeyebilir. Ancak gerektiğinde bu ayarı yapmak son derece basitleştirilmiş. Bir de iyi haber, kutu içeriğine eklenen yuvarlak su terazisi sayesinde ek bir masrafa da girmeyeceksiniz. Yazının devamında göreceğiniz üzere Thorens firması pikabı kurmak için gereken hemen her aksesuara kutu içeriğinde yer vermiş. Geçtiğimiz senelerde kullandığım sehpayı emekliye ayırıp yerine Finite Elemente Pagode stand geldiğinden beri su terazisi ayarı benim için çocuk oyuncağa hale geldi. Raf sistemi  neredeyse mükemmel şekilde terazilendiği için teste gelen pikaplar ile ekstra uğraşmamam gerek kalmıyor. Ancak evinizde böyle bir imkanınız yok ise veya koyacağınız yüzey eğimli ise merak etmeyin Thorens tasarımcıları sizin için bu sorunu çözmüşler…

Pikabın bağlantılarını yapmak pek kolay. Pikabın arka sol kısmında hemen kolun altında iki adet RCA çıkış ve topraklama konektörüne yer verilmiş. Kutu içeriğinden basit şekilde bağlantı yapmanız için gereken kablo seti ve topraklama kablosu ayrı ayrı sunulmuş. Ben bu kablo ile yetinmek istemiyorum diyen kullanıcılar istedikleri bir RCA ara bağlantı kablosunu da tabii ki kullanabilirler. Bu girişlerin en sağında ise elektrik girişi bulunuyor. Pikabın elektriği bir adaptör ile sağlanıyor. Tabii ki bu fiyat aralığında özel bir güç ünitesi beklememek gerekiyor. Ancak bazı zincir mağazalarda denk gelebileceğiniz pikaplarda kullanılan o kalitesiz adaptörlerden bahsetmiyoruz. Adaptör yoğun kullanımda bile ısınmayan, işini gayet güzel yapan sıradan bir model.

Thorens TD-206 pikabın meraklılara sunduğu imkanlar bununla sınırlı değil. Devir konusunda daha hassas ayar yapmak isterseniz pikabın alt bölümünde 33 ve 45 devir için ayrı ayrı ayar vidaları mevcut. Hassas bir stroboskop kullanarak fabrikadan gelen halinin dışında devir ayarı yapmak mümkün. Tıpkı Thorens TD-309 modelinde olduğu gibi motor sistemi ana gövdeden ayrılmış durumda ve kayış hassasiyetine müdahale etme şansınız mevcut. TD-206 basit görüntüsünün altında neredeyse aklınıza gelen tüm alanlarda hassas ayara izin vermesi ile meraklılar için zengin bir menü sunuyor. Bunların bir kısmını kullanmayacağınıza eminim ama gerektiğinde tüm bu seçeneklerin el altında olması bence önemli bir detay!

Thorens tasarımıcıları pikap üzerinde üst modelde gördüğümüz kolun bir nevi türevi diyebileceğimiz TP90 kolu meraklılara sunmuşlar. TP90 kol üzerinde aklınıza gelen hemen her türlü ayarı bulabilmek mümkün. Kol eğer farklı ve yüksek profilli bir iğne kullanacaksanız yükseltilebiliyor. Kolun headshell yani iğnenin takıldığı yerdeki vida vasıtası ile artı eksi 2,5mm olmak üzere overhang açısına müdahale edilebiliyor. ayrıca sıkı durun kol gövdesi üzerinden yapılacak müdahale ile azimuth açısını da ayarlayabilmek mümkün. Tüm bu ayarların neredeyse hiçbirini standart bir kullanıcı hayatı boyunca yapmayacaktır ancak gerektiğinde tamamının elinizin altında olması çok çok önemli bir avantaj!

Pikap zaten ayarlanmış halde geliyor ancak ayarları kontrol etmek istediğinizde veya farklı bir iğne kullanmak istediğinizde bazı aksesuarlara ihtiyacınız olacak. Thorens firması tüm bu ihtiyaç duyulacak aksesuarları da kutu içeriğine eklemiş. İğnenizin ayarlarını yapabilmek için gerekli protractor kutu içeriğinde mevcut. Hatta bu protractor dışarıdan satın alacağınız alelade bir örneğe göre çok daha kaliteli. Bunun yanında basit ama benim ölçümlerime göre gayet güzel işe yarayan bir ağırlık ölçerde kutu içeriğine eklenmiş. Tüm bu aksesuarlar sayesinde pikabınız üzerinde aklınıza gelen hemen her ayarı dışarıdan satın alacağınız herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan yapabilmeniz mümkün!

Pikap üzerinde kafa olarak AT 95B geliyor. Bu pikap kafası çok sade bir anlatım ile meşhur Audio Technica AT-95Enin türevi. Bu iğne tam anlamı ile bir fiyat/performans iğnesi ve okuyucularımıza sık sık önerdiğimiz bir ürün. Bana sorarsanız bu pikabı alan meraklılar uzun zaman bu iğneyi keyifle kullanabilirler. İlerleyen zamanlarda arzu ederseniz farklı iğnelere de tabii ki geçebilirsiniz. Yazının başında anlattığım üzere Thorens tasarımcıları gerekli tüm lojistiği emrinize sunmuşlar. Şimdi isterseniz pikap nasıl çalıyor onu inceleyelim…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: