Acoustic Revive RCA 1.0PA

Acoustic Revive, son dönemlerde Stereo Mecmuası’nda arada sırada konuk ettiğimiz markalardan bir tanesi oldu. Bu kez firmanın ara bağlantı kablolarına el atacağız. Daha önce Acoustic Revive ile alakalı bazı bilgiler vermiştim. Firmanın başındaki isim Ken Ishiguro. Tipik bir Japon firması olan Acoustic Revive farklı sorunlara yönelik ilginç çözümler konusunda uzmanlaşmış bir firma; pamuk, farklı doğal taşlar gibi ilginç dokunuşlar var. Bu yaklaşımlarla üretilmiş Acoustic Revive USB-1.0SPS kablosunu test etmiştik. Evet çok pahalı bir USB kablosuydu ancak şimdiye kadar test ettiğimiz en başarılı USB kablolar listesinin en başındaki üründü dersem yanlış olmaz. Bakalım interconnect kablolarında durum nasıl.

Interconnect, Single Core yapıda. Yani içerisinde iletken olarak tek bir tel var. Bu tarz kabloların en önemli sıkıntısı çok fazla forma girmeyecek şekilde özellikle poliüretan, silikon veya benzeri şekilde malzemeler ile kaplanarak hareketlerinin kısıtlanmasıdır. Bu durum özellikle benim gibi bol dolanma gerektiren sehpalarda veya sistemlerde sıkıntıya sebep olur ve kablo uzunluğunda artışlar olarak geri döner.

Acoustic Revive tasarımcıları bu defa bu konuya el atmışlar. Bunun yanında ekranlama konusunda da bazı çalışmalar yapılmış ve kablonun gerçekten çok sıkı şekilde ürettiği bakır kalkan bölümü özel bir teflon ile kaplanması sayesinde rahat hareket eder hale getirilmiş. Dış kalkan kısmında yapılan çalışmanın bir benzeri ise iletken bölüm üzerinde gerçekleştirilmiş ve yüksek saflıkta özel bir işlem ile elde edilen bakır daha rahat hareket eder hale getirilmiş. Japon firma bununla da kalmayarak lehimlerin kablolarda yarattığı bazı kapasitans dalgalanmalarını çözebilmek için özel konektörler geliştirmiş ve lehim kullanılmadan bağlantılar yapılmış. Konektörler gerçekten harika gözüküyor ve bunun yanında işçilikte gerçekten çok etkileyici. Yukarıda konektörü sökünce karşılaştığım manzara var.

Tabii bunlar kağıt üzerindeki veriler. Şimdi performansa dönelim. İlk önce şunu söyleyeyim bu kablonun yanma süresi gerçekten çok ama çok uzun. Ben Blue Horizon kablo yakma cihazından toplam 3 gün geçirttim kabloya. Yanma sürecinin ardından kabloyu ilk önce pre-amplifikatörüm ve amplifikatörüm arkasından CD çalarım ve pre-amplifikatörüm, en sonunda step-up transformer ile pre-amplifikatörüm arasında kullandım. Kablo son derece sessiz bir arka plan sağladığı gibi ekranlaması çok başarılı olduğundan pikap kurulumlarında da kullanılabilir. İşin ilginç tarafı performansı da son derece başarılı analog sistemimde.

The Doors Live In New York… Raymond Daniel Manczarek anısı ile başlayalım. Bildiğiniz üzere Manczarek Doors topluluğunun klavyecisi idi. 1939 yılında Chicago, Illinois’da dünyaya gelen müzisyen The Doors’a katıldıktan sonra soyadını Manzarek olarak değiştirmiş, “c” harfini soyadından atmıştır. Jim Morrison, Ray Manzarek, Robby Krieger ve John Densmore. Bu müzisyenler aradan uzun seneler geçmesine rağmen hala müzikseverlerden büyük ilgi görüyor. Tabii ki Morrison çevresindeki mitler ile daha büyük bir hayran kitlesine sahip. Doors topluluğunun Morrison Hotel albümünü yayınlamadan önce New York’da Felt Forum’da 1970′de verdikleri konser “Roadhouse Blues”, “Peace Frog”, “Ship of Fools” ve “Maggie McGill” gibi şarkıların ilk kez çalındığı albüm olarak da ayrı bir öneme sahip. Baskı hiç fena değil. Detay seviyesi çok başarılı. Sahne çok başarılı. Acoustic Revive tasarımcıları çok ilginç bir kablo üretmişler. Frekans bantlarından öne çıkan bir şey yok. Ancak hemen her seviyede detay seviyesi çok üst noktalarda. Toplam bir yükselme söz konusu.

Paganini For Two. Çok tanınan başarılı violinist Gil Shaham ile gitarist Goran Sollscher tarihe geçmiş bir performansa imza atmışlardı. İsrail asıllı Amerikalı müzisyen Gil Shaham kariyerine Amerika’da başlamış ve ilerleyen yıllarda Boston Symphony Orchestra, Berlin Philharmonic, Vienna Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra gibi en önemli orkestralarda solo performanslarını dünyanın dört bir yanında meraklılara sunmuştu. İsveçli gitarist Göran Söllscher ise çok farklı müzik türlerinde kendisini göstermiş ve 1978 yılında Paris / Fransa’da Concours International de Guitare yarışmasını kazanınca müzikal kariyeri bambaşka bir noktaya gelmişti. Deutsche Grammophon tarafından albümün ilk önce CD’si basılmıştı daha sonra ise plak formatında da meraklılara sunuldu. Albüm Sonata concertata M.S. 2 in A Major ile başlıyor. Minimal bir kayıt ancak detay seviyesi bambaşka bir yerlerde. Sahne geniş ve katman katman. İki zorlu enstrüman, iki büyük müzisyen ve ortada iyi bir performans var. Hem sistem, hemde kayıt açısından…

Acoustic Revive RCA 1.0PA, kesinlikle ucuz bir kablo değil ve biraz daha yüksek sistemleri olan okuyucularımıza hitap ediyor. Ancak uzun yanma süreci geçtiğinden ortaya çıkan tablo -ki kablo sisteminiz ile uydu ise- çok etkileyici. Detay seviyesi gerçekten bambaşka noktalarda, sahne geniş. Bas performansı etkileyici ama diğer frekanslarda da baslara yetişiyor başarım noktasında. İşin kötü tarafı kablonun başarımını görünce sisteminizdeki tüm bağlantı noktalarına birer tane isteyebilirsiniz bu kablodan :)

Acoustic Revive RCA 1.0PA
Yüksek saflıkta tek parça bakır ara bağlantı kablosu
Fiyat: 1200 Dolar + KDV
Tmesilci: Audio AVM / www.audioavm.com