İzmir Get’s Tchanged – İzmir Çanlandı:) Bölüm II

Yazının 6Moons web sitesinde yayınlanan İngilizce versiyonuna ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız. Aşağıda okuyacağınız yazı 6Moons sitesinde yazmış olduğum yazının Türkçe tercümesidir.

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Bir diğer sistem üzerinde Franck’in yaptığı “ufak” değişiklikler. Quad elektrostatiklerinizden daha dolgun bir bas elde etmek ve daha geniş bir sahne istiyorsunuz ama dinleme odanız küçük. Aslında Franck’e göre sorun birazcık farklı, siz aslında elektrostatiklerinizin aslında ürettiği basları, duymak, dinlemek ve hissetmek istiyorsunuz ve bunu engelleyen aslında dinleme odanız. Ona göre bunların hiç birisi sorun değil, tüm yapmanız gereken, yan taraftaki mutfağa giderek buzdolabının içerisine bir silver resonatör koymak, arka taraftaki odaya bir adet Gold Special rezonatör yerleştirmek ve diğer rezonatörlerinize ince bir ayar yapmak. Franck tüm ayarları yaptıktan sonra arkasından şeker küpleri yani noise filter’lar ve difüzörler ile sesi nasıl daha da iyileştirebileceğimizi denedik. Sonrada müzik dinlemeye başladık.

Fotograflar Hakan Burkut’un sisteminden, J.C.Verdier La Platine pikap, SME V kol, Cardas iğne, Quad II Forty monoblok ampliler, Quad QC-24P pikap katı, Quad QC-twentyfour pre, Quad ESL 2805 elektrostatik hoparlörler. Sistemdeki tüm kablolar Cardas.

Bir sonraki etap Franck İzmir Hifi Kulubü başkanı Haluk Özümerzifon’a rezonatörlerin yerleşiminde yardımcı oldu. Haluk bey’in sistemindeki Genesis hoparlörler yerleşm konusunda oldukça dikkat gerektiren hoparlörler. Tabii yine franck’e sorarsanız, sorun değil. Franck, bizim şaşkın bakışlarımız eşliğinde neredeyse bir saat içerisinde sistemden inanılmaz bir sahne ve çok güzel bir tonal denge yakalamayı başardı. Çok yüksek detay seviyesi de yeni yerleşimin bonusu. Haluk Bey, tıpkı Stereo Mecmuası’nın 5. sayısında yazdığı gibi, rezonatörsüz bir yaşam düşünemiyorum diyor Franck’e.

Fotograflar Haluk Özümerzifon’un sisteminden; Michell Gyrodec pikap, SME V kol, Clear Audio Insider iğne, Revox B-77, tüm elektronikler Audio Research ve devasa Genesis hoparlörler.

Franck’in insana sonu olmadığını düşündürten yerleşim düzenleme kabiliyetlerini gösterdiği bir diğer sistem. Wadia dijital kaynak, New Audio Frontiers 845 Single Ended amplifikatör, İtalyan yapımı Zingali horn hoparlörler. Fotograflar Sayın Süleyman Bey’in sisteminden.

Yine bir sanal duvar örme operasyonu. Bu defa Hakan Demircan’ın sistemi. Bluenote Bellevista Signature pikap, Bluenote B-5MkII kol, Bluenote Boboli iğne, J.C.Verdier Triode Spirit 300B amplifikatör, Triangle Naia hoparlörler

Quad ESL’lerin süslediği bir diğer dinleme odası. Franck sistemin sahibi sevgili İzzet Kohen için tekrar bir rezonatör yerleşimi yaptı ve sonuçlardan herkes mutluydu. Bu arada harika menü için teşekkürler.

Resimler İzzet Kohen’in sisteminden. J.C.Verdier La Platine pikap, SME V kol, Cardas iğne, Quad pre-power ampliler, Aesthetix Rhea pikap katı, Quad ESL 2905elektrostatik hoparlörler. Sistemdeki tüm kablolama Cardas ürünleri ile yapılmış.

Tango hoparlörlerin upgrade işleminde kullanılan profesyonel tipteki rezonatörler.

Franck, Tango hoparlörlerin bas sürücülerinden en alttakini çıkartarak upgrade işleminin yapılacağı bölgeye ulaşıyor.

Yukarıdaki resim dünyada ilk kez bir Tango hoparlörün kalbini gösteren fotograf olarak hifi literatürüne girmiştir :) Hoparlörün içerisini bomboş gördüğümde Franck’e bunun sebebini sormak istedim. O da bana karşı bir soru ile cevap verdi, sen hiç bir kemanın içerisinde dolgu malzemesi gördün mü? Hakan: tamam Franck, başka sorum yok. Resimde gerçek ahşaptan üretilmiş hoparlörün baz kısmında profesyonel versiyon resonatörler ve difüzörün özel bir versiyonu rahatlıkla görülebilmekte.

Son olarak, benim için, Franck bu sektörün içinde benim şimdiye kadar tanıştığım, en sempatik en ilginç yeteneklerle donatılmış insan. Biz tüm İzmir’li müzikseverler ve odyofiller Franck ile tanışmış olmaktan ve onunla vakit geçirdiğimiz için çok mutluyuz. Ben artık, Franck’in tasarımı devrim niteliğinde olacağını israrla söylediği kablolarını beklemeye başladım.

Franck, İzmir’i ziyaret ettiğin için çok teşekkürler. (Franck, a big thank you for visiting Izmir! )

Hakan Cezayirli

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: