XTZ Room Analyzer Bölüm III

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın

Yankılanma (reverberation) testinin ardından Room Analyzer testine başlamaya karar verdim. Bu test odamızın sisteme cevabını gösteriyor. Bu testi yine dinleme noktamızdan yapacağız. Ancak bir konu bence önemli, eğer dinleme odanızın boyutu yeterince büyük ise, optimal dinleme noktasını tespit etmek amacı ile farklı noktalarda testler yapabilirsiniz. Eğer çok ayrıntılı bir sonuç görmek istemiyorsanız 3 noktalı testi de yapabilmeniz mümkün.

Room Analyzer her türlü parametreyi değiştirerek karşılaştırma yapabilme olanağı sağlıyor. Aynı anda ekranın sağ üst köşesinde yankılanma (reverberation) zamanını görebilmeniz mümkün. Farklı parametrelere göre optimal değerleri girerek veya RTA modülünden kopyalayarak odanın cevabını farklı parametrelere göre inceleyebiliyorsunuz. Ortaya çıkan grafikleri istediğiniz değerlere göre ayrıntılı hale getirebilmeniz mümkün.

rada 1/3 oktav dışında bir çok farklı seçenek mevcut. Bir şekilde odanın frekans yanıtını daha hoşunuza gidecek veya daha düz hale getirirken eş zamanlı olarak diğer parametrelerde değişiyor. Örneğin yukarıdaki grafiği hoparlör açılarını değiştirerek elde ettim. Ancak bu durumda yankılanma arttı. Zaten bunu kendi kulağınızla duyuyorsunuz. Bunun üzerine hemen televizyon ve sistemin arkasındaki posteri örterek duruma müdahale ettim. Tizler biraz daha ön plana çıktı. Aslında XTZ, hifi dünyasında bildiğimiz bir çok şeyi grafikler ile gerçek zamanlı olark gösteriyor. Tiz frekansları genel olarak daha doğrusal bir şekilde hareket ederler, eğer hoparlörleri kendinize çevirirseniz tiz seviyesi tabii ki artacaktır. XTZ bunu tespit ediyor. Ancak parametrelerle oynayarak kontrol eğrisine mühadale ettiğiniz anda kulağınıza daha hoş gelen bir hoparlör yerleşim konumunda odanızın cevabını görebilmeniz mümkün. Room Analyzer’ın bence en etkili kullanım alanı dinleme noktasının tespiti ve hoparlörlerin konumunu ayarlamak. Kulağımız her değişikliği bu denli hassas şekilde algılayamıyor. Benim bulduğum en iyi yöntem farklı şeyler deneyerek grafiklerden en çok hoşuma giden eğrileri tespit etmek ve küçük değişikliklerle grafik eğrisini çok değiştirmeyecek ama farklı tatlar yaratacak konumları belirlemek oldu. Bunun tabii ki yazılım kullanmadan yapabilmek mümkün. Ancak yazılımda neler olduğunu görmek ilgi çekici oluyor. Ayrıca hiç alakası olmayan bir şeyi (örneğin bir vazo) kaldırdığınızda frekans eğrilerinin değiştiğini görüyorsunuz. Benim ilginç bir tespitim de oldu. Televizyon standı olarak kullandığımız IKEA PS anormal bir yansıma yapıyor örneğin. Veya odanızın içerisinde bulunan bir dolabın kapağını açmak bas frekanslar üzerinde çok etkili.

Şimdi gelelim RTA yani Real Time Analyzer bölümüne. Buradaki ayrıntılı grafiklerin yanında tüm değerler sayısal olarak görülebiliyor. Eğer Room Analyzer ile test yaptıysanız RTA bölümüne geçtiğinizde son durumu görüyorsunuz. Ancak asıl ilginç olan menüden “Listen” seçeneğini seçmek. SynRTA yazılımında da anlattığım gibi gerçek zamanlı olarak her türlü ayrıntı size sunuluyor. Burada hemen bir tespit yapayım. SynRTA ile XTZ’nin grafik eğrileri benzer olmakla birlikte aradaki sapma oldukça büyük. Bunun sebebi SynRTA testinde özel bir mikrofon kullanmam olabileceği gibi XTZ’nin bir ölçüm sistemi olması sebebi ile beraberinde gelen ses kartında da optimizasyon yapılmış olması da önemli bir faktör olabilir. Bu durumda SynRTA ile yaptığım testleri kısa bir süre sonra tekrarlayacağım.

Tıpkı SynRTA’da anlattığım gibi birden fazla denemenin sonuçları XTZ’de de gösteriliyor. Ancak burada önemli bir konu var. Yaptığınız düzenlemeleri gerçek zamanlı tespit ettikten sonra burada çıkan durumu XTZ yazılımının farklı modüllerine göndererek durumu karşılaştırabiliyorsunuz. Kısaca sistem şu şekilde işliyor. RTA modülünde gerçek zamanlı olarak yaptığınız değişiklikleri görürken, tamam oldu dediğiniz anda bu değerleri Room Analyzer modülüne gönderip bir önceki ölçüm ile farklılıkları görüyorsunuz. Room Analyzer yani oda analizi gerçek zamanlı yapılmadığından bu bir kaç dakikalık bir kazanç sağlıyor. Kulağa pek fazla gelmeyebilir ancak 25-30 denemede kazanacağınız zaman saatler seviyesine çıkıyor.

Dördüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın